Kom je altijd tijd te kort? Lees dan deze blog voor nieuwe inzichten.

Geplaatst op 04-11-2019

Kom je altijd tijd te kort?

Een vaak gehoorde reactie is “ik zou wel willen…maar ik heb geen tijd". Herken je dat? Iedereen heeft wel eens het gevoel dat je tijd te kort komt. Je hebt geen tijd om te sporten. Of misschien wil je wel een studie volgen, maar kun je de tijd er niet voor vrijmaken. Je wilt een lang weekend weg met je gezin, maar het is zo druk op het werk. Er zijn legio opties te noemen waarvoor we geen tijd hebben. 

Laten we eens kijken naar het woord tijdgebrek. De letterlijke betekenis is een tekort aan tijd. Je kunt het woord tijd opdelen in fysieke en emotionele tijd. Onder fysieke tijd verstaan we de werkelijke tijd. Een dag bestaat uit 24 uur, meer tijd is er niet. Daarnaast heb je ook te maken met emotionele tijd. Waar sta jij emotioneel? Ben je tevreden met je gewicht? Wil je graag een boost aan je relatie geven? Ben je tevreden met de werkzaamheden die je doet? Heb je de juiste baan? Je zou kunnen zeggen dat al deze emoties stiekem tijd van je stelen. Zonder dat je het in de gaten hebt, vreet het tijd en energie. De vier belangrijkste redenen die “stiekem” tijd van je stelen kun je als volgt onderverdelen.

1.  Het niet kunnen vergeven

Nu denk je vast. Hoe kan ik mensen vergeven die mij hebben bedonderd of mij hebben bestolen? Waarom zou ik iemand moeten vergeven die zo gemeen tegen mij is geweest? Waarom zou ik mij beter voelen als ik iemand vergeef, terwijl diegene mij een mes in mijn rug heeft gestoken? Zoals de Engelsen zeggen “What’s in it for me?”. Bekijk het van de emotionele kant. Zolang je niet vergeeft, draag je deze last altijd bij je. Je neemt het altijd mee. Ook al heeft diegene sorry gezegd en excuses aangeboden. Zolang je niet kunt vergeven zul je het (onbewust) met je meedragen. Ga deze week eens bij je zelf na of je zo'n soort last met je meedraagt en probeer te vergeven. Mocht je echt niet kunnen vergeven, omdat jij je zo verschrikkelijk gekwetst voelt praat er eens met (professioneel) iemand over. Pak je emotionele tijd terug. 

2.  Anderen de schuld geven

Hoeveel mensen ken je die iemand anders de schuld geven voor iets wat hen niet is gelukt? Een leidinggevende die zorgt dat ze niet hogerop komen binnen het bedrijf. Een collega die altijd irritant is. Een partner die altijd negatief is of een kind die een moeilijke periode doormaakt. Er is altijd een reden om een ander de schuld te geven. Maar kijk eens door een andere bril naar het verleden. Stel je het verleden voor als je huis dat in de brand staat. Het huis is niet meer te redden. Jij bevindt je op dat moment in jouw huis met een grote koffer. Alles wat waarde en betekenis voor je heeft mag je meenemen. Wat neem je mee? Neem je goede herinneringen mee naar de toekomst en laat de slechte achter in je huis. Neem je goede manieren mee. Neem mee wat je vroeger hebt geleerd en laat de rest achter. Het helpt niet om anderen de schuld te geven. Des te meer je dit doet, hoe meer excuses je hebt, maar des te slechter je functioneert. Je hebt namelijk altijd een keuze. Blijf ik anderen de schuld geven, of bepaal ik mijn eigen lot? 

3.  Negatieve gedachten

Negatieve gedachten in het ruimste zin van het woord. Let deze week eens op het slechte nieuws uit de media, op je collega’s of bijvoorbeeld op je vrienden wanneer het glas weer eens half vol is. De recessie komt eraan of er zijn geen mooie offertes welke we kunnen scoren. Al het voedsel dat we tegenwoordig eten is ongezond of dat er geen gezond dieet meer is te vinden. Overal om ons heen tref je negativiteit aan en als je hierin meegaat, zal het je beroven van je emotionele tijd. De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest. Ik snap dat ik niet weet wat je allemaal moet doorstaan, maar ik weet wel wat ik heb moeten doorstaan. Het kost zoveel tijd en negatieve energie, energie die je beter kunt gebruiken. Probeer het glas half vol voor te stellen. Probeer er iets positiefs uit te halen, het is er namelijk altijd. Je moet het alleen willen zien. Was het niet Johan Cruijff die zei “elk nadeel heb zijn voordeel”?

4.  Over anderen praten

In de huidige samenleving zijn zoveel talkshows, roddelbladen of blogs die over anderen praten. Het gaat altijd over iemand die te dik of te dun is. Iemand die te oud lijkt of plastische chirurgie heeft ondergaan. Maar let eens op diegene die over een ander schrijft of iets over een ander zegt. Is diegene dan perfect? Is het niet verstandiger om bijvoorbeeld over de toekomst te praten of over nieuwe ontwikkelingen? Is dat niet veel positiever? Levert dat niet veel meer op in het leven?

Kijk eens naar je eigen ik en ontdek wat jouw emotionele tijd steelt. Leeg deze emmer, want ook al heb je de fysieke tijd, deze lijkt te verdwijnen omdat je verankert bent met je negatieve emotionele tijd. Laat het verleden achter je en kijk naar de toekomst. Het is net als auto rijden. Je moet vooruit kijken, want wat gebeurt er als je constant in de achteruitkijkspiegel kijkt? Dan ga je crashen en juist dat willen we voorkomen. 

  

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Spirit

Spirit

Je hebt een probleem en je weet de oplossing. Toch kom kom je er niet aan toe om te doen wat je weet. Hoe nu verder?

meer informatie
Mind

Mind

Je hebt de spirit maar hoe maak je dat concreet? Je loopt vast in je denken of gedachten. Wat moet je nu kiezen?

meer informatie
Finance

Finance

De banken geven amper rente en een alternatief bedenken kan je hoofdbrekens kosten. Wat nu?

meer informatie
Kom je altijd tijd te kort? Lees dan deze blog voor nieuwe inzichten.

Kom je altijd tijd te kort? Lees dan deze blog voor nieuwe inzichten.

Je bent altijd druk en komt tijd te kort. Wat nu?

Lees meer

Door goed te luisteren, waarbij Dave op het juiste moment vragen stelt, kwamen we samen tot nieuwe inzichten en oplossingen.

E. de Boer
E. de Boer

Dave zijn kracht ligt in het communiceren. Hij neemt de tijd en weet de juiste vragen te stellen.

Nynke de H.
Nynke de H.